Znany na całym świecie intensywny smak i aromat, to właśnie to, co wyróżnia wspaniałą włoską kawę. Możliwość cieszenia się tym smakiem codziennie w zaciszu swojego domu? Oczywiście, to możliwe! Ale parzenie kawy to nie tylko zagotowanie wody i dodanie do niej porcji kawy. Włosi przekazują sobie swoje sekrety z pokolenia na pokolenie, aby zapewnić optymalne doświadczenie z każdego łyka. Dziś podzielę się tymi tajemnicami także z wami!
Wybór kawy
Włosi są bardzo wybredni, jeśli chodzi o kawę. Parzą tylko te najlepsze gatunki. Najpopularniejszą kawą jest „Arabica”, która charakteryzuje się delikatnym i aromatycznym smakiem. Jej ziarna są dłuższe i cieńsze niż w innych gatunkach. Kolejnym popularnym gatunkiem jest „Robusta”, która ma silniejszy i intensywniejszy smak. Jeśli szukasz idealnego miejsca, by znaleźć włoską kawę, sprawdź https://sklep.doncaruso.com/kategoria-produktu/kawa-wloska/ – to prawdziwe centrum świata kawy w formacie online!
Ziarna czy mielona kawa?
Włosi zwykle wolą używać ziaren do parzenia kawy. To daje im lepszą kontrolę nad smakiem i aromatem. Przy parzeniu kawy we włoskim stylu, ziarna są mielone tuż przed zaparzeniem, co pozwala zachować ich świeżość. Jeśli nie masz młynka do kawy, możesz użyć mielonej kawy, ale pamiętaj, że smak może być nieco inny.
Metoda parzenia – Caffè Moka
Włosi często używają do parzenia kawy kawiarki, zwanej również moka. To niewielkie naczynie w kształcie dzbanka, które składa się z trzech części: dolnego pojemnika na wodę, środkowego filtra na kawę i górnego pojemnika na gotową kawę. Proces parzenia jest dość prosty: wlej wodę do dolnego pojemnika, nałóż zmieloną kawę do filtra i połóż go na pojemniku z wodą, a potem przykręć górny pojemnik. Postaw kawiarkę na średnim ogniu i po kilku minutach kawa zacznie przenikać do górnego pojemnika.
Dawkowanie i mielenie
Podczas dozowania kawy do kawiarki, unika się zbyt dużego nacisku na kawę. Włosi nie dociskają kawy do filtra, jak to się robi w przypadku espresso. Dodatkowo, jeżeli zdecydujesz się na mielenie ziaren, powinny one być średnio zmielone, a nie drobno jak do espresso. Taka konsystencja zapewnia lepszy przepływ wody i optymalne ekstrahowanie smaku. Poniżej znajduje się tabela, która mogłaby pomóc w orientacji.
Metoda parzenia | Stopień mielenia |
Moka/Briki | Średni |
Espresso | Drobny |
French Press | Grobny |
Podstawowe zasady parzenia włoskiej kawy
Podstawowe zasady parzenia kawy to:
- Używać świeżo zmielonych ziaren
- Mleć ziarna tuż przed zaparzeniem
- Używać odpowiedniej ilości kawy i wody
- Nie gotować kawy, ale parzyć ją na wolnym ogniu
Parzenie doskonałej kawy to prawdziwa sztuka. Ale nie jest to coś, czego nie można nauczyć się w domowych warunkach. Ważne jest tylko, aby pamiętać o kilku podstawowych zasadach, które mogą znacząco wpłynąć na smak ostatecznego produktu. Smacznego!
More Stories
Jakie badania może zlecić weterynarz dermatolog?
Powód, dla którego warto zainwestować w automatyczne regały magazynowe
Jak wybrać idealny leżaczek dla niemowlaka? Przewodnik zakupowy dla rodziców.